Tee se itse - helppo ja halpa kesäkeittiö

By Leila Koistinen 11 elokuuta, 2015

Olen Leila Koistinen. Asustan mieheni Jounin, sekä kahden tipsun, Lilon ja Cocon, kanssa Espoossa. Joulukuussa 2017 aloitimme hirsitalon rakentamisen Helsinkiin merimaisemaan.

KK-7657

Kesälomat on nyt lomailtu ja on aika paljastaa mitä on saatu aikaan. Loman mukavin projekti oli kesäkeittiön rakentaminen.

kkpontot-0256

Meillä oli entuudestaan pihalla savustusuuni, jota käytin lähes päivittäin ruuanlaittamiseen. Käytin uunia ruokien hauduttamiseen tavallisen uunin tapaan, ilman savuavia leppälastuja. Uunin viereen hankittiin viime syksynä muuripata, jotta saimme lämmintä vettä muun muassa tiskaamiseen helposti. Seuraavana huomasimme, että näiden "keittiökoneiden" viereen kaivattiin laskutasoa… Ja siitä se ajatus sitten lähti. 

KK-6158

Suunnittelimme kesäkeittiötä mieheni kanssa monta kuukautta. Yleensä saunanlauteilla istuskellessamme. Ideat vaihtelivat tiilimuurista hirsimajaan ja kaikkeen siltä väliltä. Kesä on kuitenkin lyhyt ja emme halunneet käyttää koko kesää rakennustyömaalla, joten kaipasimme helpompaa ja yksinkertaisempaa ratkaisua. On pakko tunnustaa, että lopullinen idea syntyi mieheni päässä. Hän keksi käyttää rakennusmateriaalina kuormalavoja ja myöskin sijainnin aivan grillikatoksen vieressä. Rakennusmiehenä toimin minä ja rakennustekniset ratkaisut ovat myös käsialaani. Mieheni avusti ansiokkaasti.

KK-7089 

KK-7091

Keittiö on jokapäiväisessä käytössä aina, kun olemme mökillä.  Parasta on keittiön hyvä koko. Tilaa on liikkua ja seurustelukaverillekin löytyy penkki. Keittiö toimii kaiken kaikkiaan erittäin hyvin. Eri toiminnoille on omat paikkansa. Tiskipiste on grillikodan ikkunaa vasten. Sen vieressä on penkki, jossa voi säilyttää mm. pesuvateja ja muuta tarpeellista. Seuraavana on korkeampi työpöytä, joka on aivan upea kivitasoineen. Työpöytä on hankittu joskus viitisentoista vuotta sitten näytekappaleena messuilta. Siitä lähtien pöytä on ollut ulkosalla, tosin osin sateelta suojassa. Työpöydän vastakkaisella seinustalla ovat savustuspönttö, muuripata ja grilli.

KK-7326 

KK-7329

KK-7659

KK-7621

Olemme oikein tyytyväisiä lopputulokseen. Mukavinta oli puuhastelu yhdessä aviomiehen kanssa. Lisäksi tyydytystä tuottaa keittiön edullisuus. Kuormalavat saimme ilmaiseksi ja muuhun materiaaliin upposi noin 150 euroa. Lopputulos on meidän tarpeisiin erittäin hyvä ellei täydellinen :) 

Rakentamiseen meni kaikkiaan nelisen päivää, josta ainakin kaksi kului maalisudin varressa. Käytimme rakenteen tukevoittamiseen rautalevyjä ja rautakulmia, jotka piilotettiin rakenteiden sisään. Lisäksi käytimme vieressä kasvanutta puuta tolppana, johon rakennelma tuettiin. Puu toki katkaistiin ensin ja puun nokkaan asensin kynttilälyhdyn (porasin lyhdyn pohjaan reiät, joista pulttasin lyhdyn suoraan kiinni tolppaan).

KK-7647 

Vinkkinä muille innostuneille: jos rakentamisessa käyttää kuormalavoja, ne kannattaa maalata ennen asentamista. Kannattaa myös valita sellaiset kuormalavat, joissa laudat ovat mahdollisimman lähellä toisiaan (ovat kauniimpia). Maalaukseen saa kulumaan aikaa, sillä pensseli pitää ulottaa jokaiselle puupinnalle, myös alapuolelle. Radio vierelle soimaan ja pensseli heilumaan, niin valmista tulee hyvällä tahdilla.

Kun kuormalavat oli saatu suunnilleen suoraan ja asennettua, viimeistelimme vielä päädyt ja tasot kiinnittämällä niihin valkoiset laudat. Ihan lopuksi maalasin Biolanin kasvatuspenkin samaan sävyyn ja istutin penkkiin yrttejä. 

Kesäkeittiössä kaivataan kunnollista ja säätä kestävää roska-astiaa. Löysin sellaisen (tuolla pöydän alla) K-raudasta. Värikin osui ihan täydellisesti. 

 

KK-7342

 

KK-7334

KK-7338

KK-7651

Tässä kesäkeittiössä on mukavaa puuhailla. Seuraavaksi yritän löytää suuremman ja kauniin sekä tyyliin sopivan puhdasvesiastian. Hanallinen maitotonkka voisi olla mainio tai sitten hanallinen puutynnyri. Epäilen kyllä, että niitä ei ole mistään saatavilla - ei ainakaan tolkulliseen hintaan.

 

 

 

Stay up to date