Ryytimaa – kohta saadaan perunoita omasta maasta

By Leila Koistinen 9 kesäkuuta, 2015

Olen Leila Koistinen. Asustan mieheni Jounin, sekä kahden tipsun, Lilon ja Cocon, kanssa Espoossa. Joulukuussa 2017 aloitimme hirsitalon rakentamisen Helsinkiin merimaisemaan.

ryytimaa

Miehelläni, Jounilla, oli kauhea tahto saada ryytimaa mökille. Minä vastustin alussa koko ajatusta, sillä maapohja on todella kivikkoinen ja en nähnyt kovinkaan fiksuna ajatusta rakentaa kasvimaata. Jouni oli kuitenkin sinnikäs. Illat pitkät hän puhui ryytimaastaan ja mitä kaikkea siellä kasvatettaisiin. Perunaa, porkkanaa, lanttua, naurista ja herneitä, niitä ainakin pitää olla.

Vähitellen aloin itsekin innostua asiasta. Yhtenä toukokuisena päivänä saapui naapurin mies kaivinkoneineen ja siirteli suurimmat kivet ryytimaan reunoille. Sitten odoteltiin pari viikkoa, että saatiin kunnollista multaa paikalle. Multakuormia tarvittiin 2 eli yhteensä noin 26 kuutiota. Mullanlevitys suijui jotaikuinkin kevyesti, mutta kun piti tehdä päätöksiä mihin mitäkin sijoittettaisiin, meinasi mennä hermot.

Pitkän mietiskelyn ja tuumailun jälkeen päätimme istuttaa 8 penkkiä perunaa, kahta lajiketta, muutama rivi porkkanaa, sipulia, tilliä, salaattia ja vähän persiljaa, mansikoita sekä pensasmustikoita. Minä ostin vielä ison kasan kukansiemeniä, joita kylvin kasvimaan reunuksille. Koko prosessi vei pari kolme viikkoa ja tällä videolla se on supistunut reiluun minuuttiin. Nyt vain odotellaan ensimmäisten itujen nousemista. 

 

Stay up to date