top of page

Viinikellari ideasta toteutukseenTalon rakennusvaiheessa haaveilin omasta viinikellarista. Taloon ei kuitenkaan oltu suunniteltu paikkaa kellarille. En lannistunut tästä, vaan pohdin erilaisia vaihtoehtoja, kuinka viinien säilytys saataisiin mahtumaan. Olisimme toki voineet hankkia viinikaapin, mutta minua kiehtoi enemmän ajatus romanttisesta nurkkauksesta, jossa viiniä voisi nauttia kynttilän valossa.


Kotimme on pääosin paritalon toisessa kerroksessa, jonne päästään portaikon kautta. Kävimme rakennusvaiheessa tontilla lähes päivittäin ja kun tuota portaikkoa alettiin rakentamaan, iskin katseeni portaiden alle jäävään koloon. Ensin ajattelin sen olevan oiva paikka pyörien säilytykselle, mutta sitten sain kuningasidean: koloon mahtuu pikkuruinen viinikellari!


Mittailimme tilaa ja vakuutuimme, että siihen sopii hyvinkin viinihyllyt, jos hyvin suunnittelee. Tila on kooltaan 1200mm x 2000mm niiltä osin missä mahtuu seisomaan. Matalammassa osassa on hyvää säilytystilaa esimerkiksi ylimääräisille laatoille tms.
Tein paperille suunnitelman, jossa otin huomioon viinipullon paksuuden, toki arvioiden erilaiset viinipullot. Olisin voinut suunnitella suorat hyllyt, jotka olisi olleet helpot ja nopeat rakentaa, mutta halusin, että tila on kaunis myös visuaalisesti. Mallia hyllyihin etsin netistä hakusanoilla viinikellari ja wine cellar.

Kun sain suunnitelman valmiiksi, kutsuin tutun puusepän arvioimaan rakennelmaa. Hän innostui jalostamaan suunnitelmaani ja ehdotti, että käyttäisimme materiaalina kelopuuta. Lisäksi hän tiesi mistä saa edullisesti vanhoja puulaatikoita (omenalaatikoita), joista sai modifioimalla laatikot hyllyille. Puusepän idea ja toteutus oli myös laatikoihin tehdyt naruvetimet.Koska emme halunneet peittää näin kaunista tilaa, kellariin hankittiin lasiovi. Viinikellari sijaitsee alun perin varastoksi suunnitellussa tilassa, josta rakennusaikana jalostui vierashuone. Alkuperäisissä suunnitelmissa tilassa oli myös wc, joten vierashuone/viinikellariyhdistelmä toimii erinomaisesti myös illanistujaisissa.


Viinikellarin rakenteesta sen verran, että seinissä on eristävä rappaus ja portaissa on sulanapitokaapeli. Sen lisäksi tilassa on pakkasvahti talviaikaan. Lattiassa on sama laatta kuin viereisessä vierashuoneessa. Lattialämmitystä ei tilaan kuitenkaan haluttu. Myöhemmin katonrajaan voi asentaa jäähdytinlaitteen, jos tarvetta. Ensimmäisen asuinvuoden aikana ei jäähdytintä ole kaivattu.

Hyllyihin on asennettu ledvalot, jotka ovat myös himmennettävissä. Erityisen kiva on pullojen takaa tuleva valo. Lasin pidikkeet ovat löytö netistä. Ylähyllyllä on rautainen viinipullojen kantokori, joka on ostettu Ranskasta. Ylhäällä oleva mietteliäs nuori mies on nyt jo aikuiseksi kasvanut perheenjäsen.
Koska viinikellari on näkyvässä roolissa vierashuoneessa, piti myös sitä tilaa sisustaa samaan tyyliin. Tilassa on samasta kelopuusta tehty pöytä – sopii mainiosti viininmaisteluun. Lisäksi askaroin shampanjapullon korkeista naulakon seinälle. Löysin myös mukavat korkkitabletit ja lasinaluset.
bottom of page