top of page

Kylpylä kotona – hitti vai huti?


Poreallas on parhaimmillaan syksyn pimeydessä.

Alkuun en ollut ollenkaan innostunut aiheesta hankkia poreamme uuteen kotiimme. Ajatus lämpöisessä vedessä lillumisesta ei vain kiinnostanut. Sen sijaan pulahdus saunasta suoraan järveen on ollut yksi suurimmista intohimoista jo ainakin parikymmentä vuotta.


Talvella mökkeillessä järveen tehdään avanto ja kastaudutaan jääkylmään veteen.

Meidän mökillä on perinteinen puusauna ja siitä kymmenen askeleen päässä yksi Suomen upeimmista järvistä - Höytiäinen. Mökillä saunotaan joka päivä ja aina myös uidaan, yhtä lailla kesällä ja talvella. Talvella järveen tehdään avanto ja kastaudutaan jääkylmään veteen. Se tunne, kun kiipeää takaisin saunan lauteille iho kihelmöiden, on hykerryttävän ihana. Mökillä saunominen saattaa parhaimmillaan kestää neljä tuntia. Siinä ajassa käydään järvessä lukuisia kertoja.

Poreallas sijaitsee lasitetulla ulkoterassilla.

Kun poreammeen hankinta sitten nostettiin esille, pohdin ensin, että tulisiko sitä ollenkaan käytettyä. Toisaalta myös askarrutti ammeen huolto ja veden puhtaanapito. Kysyi asiaa siskoltani, joka oli pari vuotta aikaisemmin hankkinut poreammeen ulkoterassilleen. Hän vakuutti, että käyvät poreissa jopa useamman kerran viikossa.


Saimme käydä Kuumalähteellä koeporeilemassa.

Poreamme tilattiin Kuumalähteeltä, jossa saimme käydä ennen tilauksen vahvistamista koeporeilemassa. Siis menimme sinne liikkeeseen uikkarit mukanamme ja puikahdimme suihkun kautta ammeeseen. Liikkeen myyjä opasti vierestä eri suulakkeiden vaikutusta vesihieronnan voimakkuuteen. Koekäytön jälkeen oli helppo tehdä tilaus.


Vasta syksyllä, kun ilmat viilenivät, löysimme altaan ihanuuden uudelleen.

Olemme asuneet jo yli vuoden tässä hirsikodissa. Alussa poreallasta käytettiin noin parin viikon välein. Meillä oli kaikenlaista muuta mukavaa tekemistä. Sitten tuli kesäaika ja lämmin allas ei innostanut juuri lainkaan. Kesällä myös vietimme paljon aikaa mökillä ja uimme järvessä. Vasta tänä syksynä, kun ilmat viilenivät, löysimme altaan ihanuuden uudelleen. Nyt olemme nautiskelleet veden lämmössä jopa pari kolme kertaa viikossa.


Veden puhtautta seurataan tarkasti eri mittareilla. Meillä vesi on vaihdettu noin 3 kuukauden välein.

Veden puhtautta seurataan tarkasti eri mittareilla. Luonnollisesti veden laatuun vaikuttaa eniten se, kuinka hyvin altaan käyttäjät peseytyvät ennen altaaseen menoa. Meillä vesi on vaihdettu noin 3 kuukauden välein, vaikka silmämääräisesti ja mittareille katsottuna vesi on ollut edelleen puhdasta. Veden vaihdon yhteydessä pesemme suodattimet astianpesukoneessa. Olenkin tyytyväinen, että ymmärsimme ostaa mallin, jossa suodattimia ei tarvitse vaihtaa kokonaan uusiin.


Poreamme tuo kotiin arjen luksusta.

Olen sisustanut altaan ympäristön kynttilöillä ja verhoilla viihtyisäksi. On kyllä pakko tunnustaa, että poreamme tuo kotiin sellaista arjen luksusta, jota en aiemmin osannut edes kaivata. On aivan ihanaa sytyttää kynttilät ja astua lämpöiseen veteen nautiskelemaan hieronnasta. Kylpylä omassa kodissa on kyllä melkoinen hitti.


Silloin tällöin poreissa nautitaan myös kuohuvaa.


Ammeen valojen väriä voi vaihtaa, mutta me palaamme aina takaisin siniseen.

bottom of page