Ihana keittiö on eleetön ja ajaton

By Leila Koistinen 18 maaliskuuta, 2018

Olen Leila Koistinen. Asustan mieheni Jounin, sekä kahden tipsun, Lilon ja Cocon, kanssa Espoossa. Joulukuussa 2017 aloitimme hirsitalon rakentamisen Helsinkiin merimaisemaan.

009keittiö-5126

Olen käyttänyt viimeaikoina paljon energiaa keittiösuunnitteluun. Keittiö on kodin sydän ja meillä se on kirjaimellisesti keskellä taloa. Keittiölle on kaksi vaatimusta: sen pitää olla toimiva ja kaikki tarvittava pitää olla helposti käytettävissä ja keittiön pitää olla kaunis.

009_Upea-keittiö Tämä on ihana. Kuva: Kitzen-keittiöt

009_Ihana-keittiö

Kuva: Kitzen-keittiöt

Kaunis tarkoittaa minun tapauksessa yksinkertaista ja pelkistettyä. Aikaa kestävää. Eleetöntä. Dramaattista ja tyylikästä. Jotta nämä edellytykset saadaan toteutumaan on kodinkoneet laitettava piiloon. Jääkaappi, pakastin ja astianpesukone on helppo piilottaa, mutta minne sijoitetaan mikro ja uuni? Hyvä keittiösuunnittelija osaa ratkaista tämänkin ongelman.

009_honkatalot-wave-keittio-asuntomessut Tässä Honkatalojen keittiössä on sama idea kuin ylemmissä kuvissa. Väritys vain päinvastainen. 
Kuva: Etuovi.com

Kävin yhdessä Maaritin kanssa keittiöfirma Opdecossa miettimässä eri vaihtoehtoja. Siellä kaksi nuorta miestä kuunteli toiveeni ja löysi jokaiseen kysymykseeni ratkaisun. Jotta unelmani eleettömästä keittiöstä toteutuu, sijoitetaan uuni saarekkeeseen ja mikro ns. aamiaiskaappiin, jonne mahtuu myös muut ei-niin-kauniit pienlaitteet.

009-aamiaiskaappi

Aamiaiskaappi piilottaa kaikki pienkoneet. Kuva: Opdeco

Keittiön toimivuus on tärkeää. Löytyykö mausteet lieden läheltä? Onko jokaiselle tavaralle oma paikka? Säilytetäänkö patoja ja pannuja päällekkäin vai vierekkäin. Entä veitset, aterimet, lasit, kupit, lautaset… Yksi tärkeä vaihe on käydä läpi keittiössä tarvittavat tavarat. Tarvitsenko oikeasti kaulinta, jos en ole käyttänyt sitä viimeiseen hmmm… kymmeneen vuoteen? Tässä kohdassa olisikin hyvä luopua turhista kaapintäytteistä ja lahjoittaa ylimääräiset tavarat esim. omaan kotiin muuttavalle opiskelijalle.

 009idea

Kuva: Honkatalot

Kaapistojen värin valinta on tuottanut hieman tuskaa. Viimeisin ajatus on mustavalkoinen keittiö siten, että musta on vain mausteena. Lisäksi toivoisin saarekkeen päälle liikuteltavaa erillistasoa puusta. Siinä olisi mukava vieraitten istua seurustelemassa kokkaavan emännän (tai isännän) kanssa.

 

Yksi tärkeä keittiön ulkoasuun vaikuttava tekijä on kaapistojen vetimet. Olen päätymässä ratkaisuun, jossa ovissa ei ole lainkaan vetimiä, vaan ovet aukeavat sähköisesti. Oli sillä mekanismilla joku hieno nimikin, mutta olen jo autuaasti unohtanut mikä se oli. Pitää varmaan kaivaa esitteet esille ja katsoa sieltä.

 

Nyt ollaan muuten siinä vaiheessa, että rakentaminen alkaa ihan oikeasti. Meillä on ajatus muuttaa rakentamisen ajaksi, jonnekin vähän lähemmäs tonttia. Olisi niin mukavaa tutustua alueeseen jo ennalta ja parasta tietysti, jos voi aina iltalenkillä pyörähtää ”raksalla” katsomassa työn edistymistä. On tämä jännää.

 

Lue lisää hirsitalon rakennusprojektista!

Stay up to date